Sushi adalah makanan Jepun yang terdiri dari nasi yang dibentuk bersama lauk (neta) berupa makanan laut, daging,sayuran mentah atau sudah dimasak. Nasi sushi mempunyai rasa masam yang lembut kerana campuran cuka beras, garam, dan gula.
Asal-usul kata sushi adalah kata sifat untuk rasa masam yang ditulis dengan huruf kanji sushi . Pada awalnya, sushi yang ditulis dengan huruf kanji merupakan istilah untuk salah satu jenis pengawetan ikan disebut gyoshō yang membaluri ikan dengan garam dapur,dan serbuk ragi.
Bahan bahannya
Beras khas utk sushi
2 sudu besar cuka
1 sudu gula
1/2 mangkuk kecil air
Fillet Ketam
Sosej
Zuchini
Telor dadar ( dicampur dgn kicap sushi - shiyo sauce )
Apa apa jua inti yg anda ingin letak
Seaweed
Caranya
A - Cuka, gula dan air disatukan dan gaul sebati
1.Masak beras ikut sukatan yg telah diberi
2.Bila nasi tanak, keluarkan biarkan ia suam kemudian gaul bersama 5 sudu besar campuran A
3.Biarkan ia sebentar
4.Zuchini, Sosej ( direbus sebentar ) fillet ketam dipotong panjang
5.Telur ( pukul telur sebati dgn kicap sushi ) goreng diatas non stick pan
6.Gulung atau potong memanjang
Cara gulung sushi:
1.Ambil sekeping seaweed, sapu diatasnya dengan sedikit bahan A
2.Letak nasi, inti dan gulung ketat agar ianya padat
3.Sapukan pisau dengan sedikit air agar bila potong ianya tidak melekat
4.Enak dimakan bersama wasabe
Beras khas utk sushi
2 sudu besar cuka
1 sudu gula
1/2 mangkuk kecil air
Fillet Ketam
Sosej
Zuchini
Telor dadar ( dicampur dgn kicap sushi - shiyo sauce )
Apa apa jua inti yg anda ingin letak
Seaweed
Caranya
A - Cuka, gula dan air disatukan dan gaul sebati
1.Masak beras ikut sukatan yg telah diberi
2.Bila nasi tanak, keluarkan biarkan ia suam kemudian gaul bersama 5 sudu besar campuran A
3.Biarkan ia sebentar
4.Zuchini, Sosej ( direbus sebentar ) fillet ketam dipotong panjang
5.Telur ( pukul telur sebati dgn kicap sushi ) goreng diatas non stick pan
6.Gulung atau potong memanjang
Cara gulung sushi:
1.Ambil sekeping seaweed, sapu diatasnya dengan sedikit bahan A
2.Letak nasi, inti dan gulung ketat agar ianya padat
3.Sapukan pisau dengan sedikit air agar bila potong ianya tidak melekat
4.Enak dimakan bersama wasabe
No comments:
Post a Comment