Nasi kerabu merupakan hidangan nasi yang asalnya berwarna kebiruan, dan biasanya dimakan dengan ikan kering atau ayam goreng, keropok, budu dan ulam-ulaman lain. Warna biru nasi terhasil daripada kelopak bunga telang yang digunakan dalam masakan. Kini kesukaran menyediakan pewarnanya, menyebabkan ia disediakan bersama nasi putih biasa atau warna nasi kerabu kuning yang dimasak dengan menggunakan kunyit.
Resepi Nasi Kerabu
Bahan-Bahan:~
2 cawan beras
3 cawan air
1 batang serai-di ketuk
2 helai daun limau purut
sedikit pewarna biru
Cara membuat:~
- Bersihkan beras lalu dimasak seperti biasa.
- Masukkan serai,daun limau purut dan pewarna biru sehingga masak nasi.
1/2 biji kelapa parut-digoreng tanpa minyak
2 ekor ikan sardin-bakar dan rebus, ambil isinya
1 batang serai- dihiris
5 ulas bawang merah-ditumbuk
sedikit garam
Cara membuat :~
Gaulkan kesemua bahan di atas.
Bahan Untuk kuah:~
1kg santan
4 sudu cili giling(cili boh)
5 biji bawang merah - di tumbuk
1cm halia- ditumbuk
1 batang serai- di ketuk
garam dan gula secukup rasa.
Cara membuat
- Tumiskan cili giling,bawang dan halia sampai naik bau.
- Masukkan santan,serai,garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan sehingga pecah minyak, dan biarkan pekat sedikit. Perlahankan api apabila telah mendidih.
- Apabila santan telah pekat sehingga menjadi 1/2 kilo santan, tutup api.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment